Alt blir bedre i godt selskap – og omgivelsene fremstår gjerne som enda finere enn de til tider kan være når vi er på tur med trivelige kunder – men Valencia er uten tvil noe for seg selv. Det er ikke alltid innlysende hva som gjør at man faller for et sted, men denne gangen har jeg altså falt for Valencia. Spanias 3. største by med nærmere 800 000 innbyggere ligger vakkert plassert ved havet på Spanias østkyst, ca. 17 mil nord for Alicante og 35 mil sør for Barcelona. Historisk sett har byen vært gjennom både romersk og muslimsk herredømme, noe man finner vakre rester av i byen. Bygningene i Valencia er verdt en tur i seg selv, og vi har med glede gått med hodet hevet hele helgen!

Det er som nevnt ikke lett å si hva det er som gjør at man faller noe – eller noen. På grunn av mange reiser til Barcelona, er det lett å sammenligne disse byene som begge er storbyer ved havet. Men jeg må si at Valencia nå seiler opp som en vinner. Ett stort poeng er at det er færre turister her. Selv om det årlig kommer flere millioner innom, er mange av disse spanske gjester som faller inn i mengden av fornøyd lokalbefolkning. Det er yrende folkeliv i gatene både i uka så vel som søndag formiddag, og de utallige tapasbarene i byene er alltid fylt med glade gjester. Tross det yrende livet har byen en annen ro enn Barcelona, og Valencia oser av gode vibrasjoner.

Denne helgen i oktober har vi vært heldige og nytt rundt 30 grader og deilig sol. Sjøtemperaturer på nærmere 25 grader. Det er altså full sommer når det snør og fokker hjemme og tre dager her gjør underverker. Vi har hatt fokus på konstruksjon og byggeskikk denne gangen, og studert den nye delen av byen der Valencias store ingeniør- og arkitektsønn Santiago Calatrava har fått boltre seg i munningen av den tørrlagte Turia-elven, med bygg som minner om en blanding av Gaudi og futuriske konstruksjoner (City of Arts & Sciences). Her kan du besøke operahuset, et kino-anlegg, teknisk museum og andre arenaer som kan benyttes til utstillinger og events. Selve gamlebyen ligger trukket noen få kilometer tilbake fra strandlinjen, og er omkranset av den velholdte Turia-parken.

På matsiden står heller ikke byen tilbake for Barcelona, og Spanias kanskje mest kjent rett paëlla har sin opprinnelse her. Til alle måltider har vi fått de deiligste småretter med lokal tilhørighet, og så langt jeg kunne observere var det heller ingen som klaget på drikken som gjerne var produksjon fra distriktet.

Legg turen til Valencia folkens – Spania har mye mer å by på enn du kanskje har sett hittil! Vi har innholdsrike program klare med fly og hotell året rundt. For tiden finnes dessverre ingen direktefly fra Norge til Valencia, men Alicante er i underkant av 2 timer unna og har til gjengjeld svært gode forbindelser fra flere norske flyplasser.

Vamos?

Linn