Rundt år 1000 var York den største byen utenom London på de britiske øyer, noe som har gitt byen en særdeles rik kulturarv. Det historiske vikingesenter Jorvik som åpnet i 1984, er basert på vikingenes kongedømme tilbake fra år 866 e.kr. I York kan man kose seg med pub-skrøner eller en nervepirrende Ghost Walk – eller kanskje rett og slett bare rusle rundt i de skjeve gatene og navigere etter York Minster – den største gotiske katedralen nord for Alpene.

York er enklest å nå via Liverpool eller Manchester som begge har direkteforbindelser fra Norge. Turen tar ca 1,5 time fra Manchester flyplass og 2 timer fra Liverpool og går gjennom et fantastisk, erkeengelsk landskap (the Pennines) – som klippet ut av TV-serien fra Aidensfield. Og fortsetter man forbi York kommer man da også til Goathland hvor serien ble spilt inn.

Et «must» i York er besøk på prisbelønte Jorvik Viking Centre – hvor du kan reise med «tidsbilen» tilbake i tidene og oppleve Jorvik rekonstruert på en fantastisk måte med bakgrunn i utgravninger av Coppergateområdet på 1970-tallet. Man får oppleve dagliglivet til datidens innbyggerne i gamle Jorvik, så realistisk laget at en til og med kjenner luktene fra nygarvet lær og knitrende bål – og den umiskjennelig råtne stanken fra elven Ouse… Selv om vikingene kun regjerte et knapt hundreår, satte de såpass markante spor at York omtales som vikingbyen fremfor noen, og den dag i dag sees gatenavn som Micklegate, Stonegate og Coppergate med referanse til de norske vikingene. I februar hvert år arrangeres Jorvik Viking Festival i byen, og gatene fylles av vikinger, det drikkes mjød på byens utallige puber og ros langbåtkonkurranse på elven Ouse.

For grupper vrimler det av spesielle gjøremål og særegne spisesteder. Her kan man spise et middelaldermåltid, ha et vikingeblot eller en tradisjonell engelsk roastbeef med Yorkshire pudding – alt i tradisjonens ånd. Men mest av alt er York en koselig by å rusle rundt i, det vrimler av små og koselige, særegne butikker, puber og kaféer. Ønsker man å gjøre noe mer organisert så hjelper vi mer enn gjerne til. Som noen smakebiter nevner vi Ghost Walk, ølbryggeribesøk, vikingebesøk, elvecruise eller et besøk på verdens største jernbanemuseum med over 800 000 besøkende hvert år. Drømmer dere om den virkelig spesielle festmiddagen så anbefaler vi runde bord på perrongen, omgitt av dronningens spisevogn og andre kongelige kupeer. Virkelig staselig!

York egner seg også godt i kombinasjon med fotball – byen ligger i grei kjøreavstand til Leeds, Liverpool, Wigan, Newcastle, Manchester City og Manchester United, Everton, Middlesborough, Sunderland, Blackburn og Bolton – for å nevne noen.

Les mer om York