Bucuresti

Image

Praktbyen glemt av verden

Romanias hovedstad Bucuresti – praktbyen glemt av verden

Romanias hovedstad Bucuresti er ikke kjent som noen voldsom turistattraksjon og de fleste turister bruker derfor lite tid i byen før de reiser videre til Transilvania. Imidlertid er byen langt triveligere enn folk flest innbiller seg og et par interessante severdigheter gjør det verd å tilbringe et par dager i denne praktbyen, særlig hvis man ønsker større innsikt i Romanias kultur og historie.

Bucuresti har i dag rundt 2 millioner innbyggere, litt avhengig av hvordan man teller. Folk forestiller seg gjerne byen som bestående av typisk kommunistarkitektur med grå nedslitte boligblokker, men dette er bare en del av bildet, og ikke fremtredende i områder hvor turister har grunn til å oppholde seg. Den sentrale delen av Bucuresti er tvertimot inspirert av Paris, noe som har gitt byen lange brede boulevarder og avenyer. Byen ble faktisk tidligere kalt “Lille Paris” nettopp på grunn av dette. Etter kommunismens fall har det dessuten blitt bygget en del moderne bygninger slik at arkitektonisk er det i dag en blanding av gammelt og nytt.

Byens mest kjente severdighet, og kanskje det som folk flest forbinder med Romania, er Parlamentspalasset, et av verdens største bygg målt i volum.

Bucuresti har en gamleby hvor de fleste bygningene ble reist på 1800-tallet. Det er et trivelig område som er kraftig renovert og har enkelte gater med restauranter og barer tett i tett.